Trafostanica ili razvodno postrojenje

Razvodno postrojenje

Razvodno postrojenje ili trafostanica je deo sistema za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije. Razvodna postrojenja transformiše napon sa visokih vrednosti na niske, ili obrnuto, ili vrše bilo koju od nekoliko drugih važnih funkcija. Od elektrana do potrošača, električna energija može teći kroz nekoliko razvodnih postrojenja na različitim naponskim nivoima.

Razvodna postrojenja mogu biti u vlasništvu i pod upravom elektroenergetskog preduzeća, ili mogu biti u vlasništvu velikih industrijskih ili komercijalnih kupaca. Razvodna postrojenja su uglavnom bez nadzora, i oslanjaju se na SCADA sisteme za daljinski nadzor i upravljanje.

Elementi razvodnih postrojenja

 

Razvodna postrojenje mogu posedovati transformatore za promenu naponskih nivoa između visokih napona u prenosnim mrežama i nižih napona u distributivnim mrežama ili za povezivanje dva različita prenosna napona.

Uz transformatore, razvodna postrojenja uglavnom imaju opreme za prekidanje, zaštitu i kontrolu. U velikim razvodnim postrojenjima koriste se prekidači da prekinu struje kratkih spojeva ili struje preopterećenja koje se mogu pojaviti na mreži. Manje distributivne trafostanice mogu koristiti riklozere ili osigurače za zaštitu distributivnih mreža. Sama razvodna postrojenja obično nemaju generatore, iako elektrana može biti uz razvodno postrojenje. Drugi uređaji, kao što su kondenzatorske baterije i regulatori napona takođe mogu da se nalaze u razvodnom postrojenju.

Razvodna postrojenja se mogu nalaziti biti na površini u ograđenim površinama, pod zemljom, ili se nalaze u objektima posebne namene. Visoke zgrade mogu imati nekoliko sakrivenih razvodnih postrojenja. Zatvorena razvodna postrojenja se obično nalaze u urbanim sredinama da bi se smanjila buka iz transformatora, iz estetskih razloga, kao i da se zaštiti postrojenje od ekstremnih klimatskih uslova ili zagađenja.

Na mestima gde razvodno postrojenje poseduje metalnu ogradu, ona mora biti propisno uzemljena da zaštiti ljude od visokog napona koji se mogu javiti u toku kvara na mreži. Struje kvara u razvodnim postrojenjima mogu izazvati porast potencijala Zemlje. Struje koje teku kroz površinu Zemlje tokom kvara mogu da izazovu da metalni predmeti imaju znatno različit potencijal nego tlo pod nogama nekog lica. Ovaj napon dodira predstavlja opasnost od strujnog udara.

izvor: wikipedia

Ponosni smo na svoje veliko iskustvo i profesionalnost u postavljanju trafostanica. U radu koristimo savremenu tehnologiju, sofisticiranu opremu i proverene tehnike ugradnje kako bismo pružili visokokvalitetne i pouzdane rezultate. Pored toga, naša posvećenost profesionalizmu se pokazuje kroz sposobnost da efikasno komuniciramo i sarađujemo sa klijentima, pridržavamo se vremenskih rokova i pružamo izuzetnu uslugu tokom celog procesa instalacije. Kada nas izaberete za montažu trafostanice, možete očekivati iskusnu i profesionalnu uslugu koja prevazilazi vaša očekivanja.

Zatražite povratni poziv

Naš tim će vas kontaktirati što je pre moguće kako bi razgovarali o vašim problemima.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Naše usluge

Pozovite nas odmah

Tu smo za sve vaše probleme sa strujom!

POZOVITE NAS: +381-63-455-122