Kompenzacija reaktivne energije

Reaktivna energija predstavlja deo ukupne utrošene energije koji se troši na uspostavljanje i održavanje magnetnog polja u električnim mašinama. Najveći potrošači reaktivne energije su elektromotori i transformatori, ali i fluo cevi, ispravljači, računari itd.

Pored toga što reaktivna energija zauzima prenosne i proizvodne kapacitete, prilikom prenosa reaktivne energije nastaju i značajni gubici u provodnicima i transformatorima.
Padovi napona u elektroenergetskom sistemu su donekle posledica i prekomerne potrošnje reaktivne energije.

Veličina koja opisuje procenat utrošene reaktivne snage naziva se faktor snage.

Trenutno je na snazi tarifni sistem uveden od strane Elektroprivrede Srbije, koji svaku potrošnju reaktivne energije ispod granica tehničkog optimuma tj. faktora snage 0.95 opisuje kao prekomerno utrošenu reaktivnu energiju. Uz pomoć opreme za kompenzaciju reaktivne snage prosečan industrijski potrošač može povećati faktor snage, tj. smanjiti račune za reaktivnu snagu.

Kompenzacijom reaktivne energije podrazumeva se montaža opreme koja generiše reaktivnu energiju i time kompenzuje potrošnju reaktivne energije u pogonu što dovodi do značajnog smanjenja količina preuzete reaktivne energije iz mreže.

Na ovaj način se značajno ne umanjuje utrošak primarne energije, ali se umanjuju novčani izdaci koje preduzeće izdvaja za električnu energiju.

Troškovi reaktivne energije tipično su odgovorni za oko 15% ukupnog računa za električnu energiju. Kompenzacijom reaktivne snage ova kompletna stavka bi trebalo da bude skoro potpuno eliminisana.

Kompenzacija reaktivne energije predstavlja jednu od najatraktivnijih mera uštede energije sa trenutnim efektima i kratkim periodom otplate investicije. Cene opreme za kompenzaciju su takve da se ova investicija isplati u roku od 6 meseci do 2 godine.

Zatražite povratni poziv

Naš tim će vas kontaktirati što je pre moguće kako bi razgovarali o vašim problemima.

Zatražite povratni poziv

Naš tim će vas kontaktirati što je pre moguće kako bi razgovarali o vašim problemima.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Naše usluge

Pozovite nas odmah

Tu smo za sve vaše probleme sa strujom!

POZOVITE NAS: +381-63-455-122